13 APRIL  2016

Innovatie is een van de prioriteiten van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Volgens prins Constantijn van Oranje, die zich inzet voor start-ups, heeft Nederland de basisfactoren om in de top-3 van Europa te komen van beste ecosystemen voor start-ups.

Veel start-ups hebben een digitale oorsprong en daarmee vaak een streepje voor op gevestigde bedrijven, stelt de prins in een vandaag verschenen verklaring. “In bijna alle sectoren is innovatie ondenkbaar zonder ICT. De landbouw draait op data over pesticiden, opbrengsten en wereldmarktprijzen, en werkt met geavanceerde oogstmachines. In havens handelen robots de vracht af. En in de advocatuur zullen steeds meer processen verlopen via geautomatiseerde beslisbomen.” Prins Constantijn heeft een staat van dienst als het gaat om innovatie in Nederland en Europa. Zo was hij betrokken bij StartupDelta en de Digitale Agenda.

Startup Fest Europe

Hij is ook medeoprichter van Startup Fest Europe, een festival in mei met meer dan 30 evenementen op 16 locaties. “Het wordt een platform waar start-ups uit heel Europa zich kunnen laten zien aan investeerders, grote klanten en mogelijke partners, die ze anders niet zouden tegenkomen. Ieder geslaagd contact is er een. Nederland moet als ecosysteem voor start-ups tot de top-3 van Europa gaan horen.”

Technologievriendelijk

Volgens Constantijn zijn in ons land alle basisfactoren aanwezig. “We hebben een goede infrastructuur en bewezen kwaliteiten, bijvoorbeeld op het gebied van water en voedselproductie. En we zijn altijd goed geweest in de toepassing van ideeën van buiten. Nederlanders zijn pragmatisch, flexibel, internationaal georiënteerd en technologievriendelijk. En overheid en ondernemersklimaat zijn hier stabiel.”

Toch  valt ons vermogen om grote, nieuwe bedrijven van wereldformaat te ontwikkelen tegen, weet ook Constatijn. “We hebben mooie technologie en veel interessante kleine ondernemingen. Maar daarvan groeien er maar weinig door.” Hij denkt dat dit komt doordat het soms aan gevoel voor urgentie ontbreekt. “De ondernemingsdrang, de wil om te winnen, kan soms scherper. Tegelijk hebben startups nog wel eens het gevoel er hier alleen voor te staan. Ze halen kapitaal op bij venture capital fondsen uit de VS. Daar weet men soms beter wie hier goed bezig is dan wijzelf!”

Nederlands voorzitterschap

Constantijn denkt nu Nederland voorzitter van de Europese Unie is, de discussie breder getrokken kan worden. “Als voorzitter wil Nederland het potentieel van de Europese interne markt versterken. Tegelijk is het belangrijk alle partijen het gevoel te geven dat ze mede-eigenaar zijn van de oplossing. De Europese Commissie en veel andere lidstaten vertrouwen op de capaciteiten en professionaliteit van het Nederlandse voorzitterschap en gunnen het ons resultaten te boeken.”

Voldoende talent

Hij stelt verder dat onder de 550 miljoen Europeanen voldoende innovatietalenten aanwezig zijn. “Op hen moeten we vertrouwen en voortbouwen. Mijn tijd in het kabinet van Neelie Kroes heeft me geleerd dat we innovatie het beste kunnen versterken waar deze zich manifesteert en we moeten vooral de ondernemers niet in de weg lopen.”

Author: Ester Schop
Source: Prins Constantijn: ‘Nederland in top-3 ecosystemen voor start-ups’ | Automatisering Gids

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.