134 miljoen voor innovatief onderzoek

De overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen investeren gezamenlijk 134 miljoen euro in innovatieve onderzoeksprojecten. De tien toonaangevende projecten die met dit geld worden gefinancierd, richten zich op vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, energie en data-infrastructuur.

Met de extra miljoenen moeten de groei en concurrentie van Nederland worden versterkt, zo hebben de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap donderdag bekendgemaakt. ,,De uitgekozen onderzoeksprojecten leveren nu al producten op die nut hebben voor bedrijven en onderzoekers. Door extra te investeren in deze onderzoeksprojecten, kunnen meer nieuwe, innovatieve producten en diensten worden ontwikkeld’’, zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Tweede ronde

Het geld komt uit het Toekomstfondskrediet. Het gaat om renteloze leningen die in vijftien jaar tijd moeten worden terugbetaald. Zo vloeit er opnieuw geld in het fonds om te zijner tijd opnieuw innovatieve projecten te kunnen steunen. ,,Vanwege het succes van en de belangstelling voor het fonds komt er dit jaar nog een tweede moment waarvoor projecten kunnen worden ingediend. Hiervoor komt 20 miljoen euro beschikbaar’’, aldus het ministerie van Economische Zaken.

3D-printinnovaties

Een van de gehonoreerde projecten is PrintValley 2020 van TNO en de Technische Universiteit Eindhoven. Zij zijn bezig met 3D-printinnovaties. Die techniek wordt gebruikt om veel meer te kunnen doen met bijvoorbeeld protheses. Dit biedt kansen voor ondernemers die medische producten maken zoals implantaten en geavanceerde protheses, maar ook voor fabrikanten van slimme elektronica zoals ledlampen, sensoren en connectoren.

Source: 134 miljoen voor innovatief onderzoek | Automatisering Gids

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.